Witam Mam kilka pytań do was drodzy użytkownicy forum. Przedstawiam sytuację jaka mnie spotkała .Dnia 05.10.2007r roku miałem wypadek samochodowy, w którym zostałem poszkodowany , a następnie przewieziono mnie do szpitala(przytomność odzyskałem w karetce), gdzie poddany zostałem operacji.(Facet wjechał na czerwonym świetle na skrzyżowanie). Na miejscu zdarzenia sprawca nie przyznał się do winy. Zostało wszczęte postępowanie przez policje , które było nadzorowane przez prokuraturę. Dziesięć dni później po przesłuchaniu i uzyskaniu danych sprawcy zgłosiłem likwidację szkody z OC sprawcy( sprawca ubezpieczony w PZU) do jednostki PZU. PZU po kilku dniach dokonało oględzin, została oszacowana wartość samochodu.
Dnia 21.10.2007r Otrzymałem pismo w którym PZU powołując się na artykuł 436$2 K.C oraz art 415 K.C informuje mnie tu cytat:
„ze na podstawie otrzymanych dokumentów od drugiego uczestnika zdarzenia , wynika iż to pan wjechał na skrzyżowanie na czerwonym świetle, co było powodem zaistniałego zdarzenia”
oraz informując mnie ze na podstawie art 6 K.C. ciężar udowodnienia winy spoczywa na mnie. ( Tamten uczestnik zdarzenia wysłał oświadczenie w którym nie przyznawał się do winy - )
JA w takim wypadku wystąpiłem do policji o NOTATKĘ URZĘDOWĄ z miejsca zdarzenia. Otrzymałem ja do tygodnia. W notatce tej wyraźnie było wyszczególnione, sprawca , pojazd sprawcy , poszkodowany , pojazd poszkodowanego, świadkowie . Gdzie ja byłem poszkodowanym a mój pojazd pojazdem poszkodowanego. W notatce tej znajdował się również podpunkt, że „ Sposób załatwienia sprawy: Dochodzenie z artykułu 177. K.K w toku
Notatkę tą dostarczyłem do PZU (po tym jak dostałem wymienione wyżej pismo ). Została podpięta do akt sprawy. Po około 3 tygodniach od dostarczenia notatki urzędowej dzwonie do PZU z pytaniem jak się sprawa ma. Osoba prowadząca sprawę poinformowała mnie że aby PZU wypłaciło odszkodowanie, to musze mieć prawomocny wyrok sądu.
Odszkodowania jeszcze nie otrzymałem.
W związku z tym mam kilka pytań
1 Czy PZU ma obowiązek wypłacić mi odszkodowanie w terminie ustawowym tzn. 30 dni od daty zgłoszenia szkody?
2 Czy PZU ma obowiązek poczynić własne ustalenia co do ustalenia sprawcy jeżeli nie ma jeszcze prawomocnego wyroku sądu,?
3 Czy w związku braku prawomocnego wyroku PZU ma obowiązek wypłaty odszkodowania, mimo że postępowanie prowadzone jest jeszcze przez policje, a została dostarczona NOTATKA URZĘDOWA do towarzystwa ubezpieczeniowego ?
4 Czy notatka urzędowa w moim przypadku jest wystarczająca do wypłaty odszkodowania ?.
5 Czy w myśl polskiego prawa „NOTATKA URZĘDOWA ” z miejsca zdarzenia jest
dokumentem stwierdzającym winę ?( bo według postępowania PZU to nie jest)
6 Jeżeli niesłusznie wstrzymano mi wypłatę odszkodowania z OC sprawcy to czy mogę domagać się odsetek ustawowych od PZU, oraz w jaki sposób to zrobić.?
7 Jak napisać odwołanie od decyzji PZU ?
8 Do kiedy należy złożyć odwołania od decyzji o wstrzymaniu wypłaty odszkodowania ?.
Na marginesie .
W tamtym tygodniu zapadł już wyrok w tej sprawie . Sprawca przyznał się do winy i skorzystał z prawa dobrowolnego poddania się karze .
Z góry dziękuję za odpowiedzi na pytania, oraz porady.