Brak zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego uraz-czy uznać wypadek

#1 2010-02-06 01:03:36
inspektorkasia

Użytkownik

2010-02-06

Rzecz dotyczy pracownicy,która, według jej zeznania, spadła ze schodów prowadzących z parteru na piętro lokalu.Pół godziny przed zdarzeniem kobieta ta umyła schody i podłogę na piętrze,po czym weszła na piętro by wykonać pewne czynności związane z jej obowiązkami.Gdy schodziła,trzymając w ręce gazety,nagle straciła równowagę i upadła na plecy,i zsunęła się na nich aż na sam dół(kilkanaście stopni).Kobieta po chwili wstała i pozostała w pracy do końca dnia.Poszła do lekarza dopiero 2 dni później i po wyjściu od lekarza zawiadomiła pracodawcę ,że ma obrażenia spowodowane wypadkiem w pracy.Na potrzeby zespołu powypadkowego dostarczyła jedynie druk L4 wystawiony przez lekarza POZ.Twierdziła,że chirurg,który ją leczył poinstruował ją,że wyda zaświadczenie dopiero po zakończeniu leczenia.Jako BHP-owiec nie mam żadnego innego dokumentu lekarskiego potwierdzającego uraz,sprawa jest jeszcze bardziej złożona,ponieważ nie ma naocznych świadków zdarzenia,pracownicy jedynie słyszeli hałas dodatkowo akurat za kilka dni kończył się okres zatrudnienia tej osoby,ale na razie najważniejsze jest dla mnie to-czego mam żądać od tej pracownicy,czy zwrócić się bezpośrednio do lekarza,który wydał L4?

Sprawdź czy przysługuje Ci prawo do odszkodowania! Bezpłatna wycena szkody - wyślij zgłoszenie >>>
#2 2010-02-07 11:27:36
patja

Użytkownik

2008-07-23

Re: Brak zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego uraz-czy uznać wypadek

Rozumiem problem, bo u mnie również zdarzyło się, że pracownik nie otrzymał karty informacyjnej ze szpitala, a jedynie później przyniósł druk L4 ze zwolnieniem. W takim przypadku poprosiłam go, żeby udał się do lekarza, który wystawiał to zaświadczenie ze stworzonym przez siebie drukiem (opinia lekarska o wypadku), który lekarz wypełnił i określił rodzaj urazu doznanego przez pracownika.

Szukasz ubezpieczenia w dobrej cenie? Sprawdź nas: OC + AC od 540 zł rocznie. Kliknij, aby obliczyć składkę!
#3 2010-02-07 11:35:31
patja

Użytkownik

2008-07-23

Należałoby też pouczyć pracowników, że ich obowiązkiem jest niezwłoczne zawiadomienie przełożonego o doznanym wypadku. Wtedy nie byłoby wątpliwości, czy faktycznie pracownik mówi prawdę i te obrażenia, które powstały były spowodowane wypadkiem przy pracy.

#4 2010-02-10 08:12:40
jotka

Użytkownik

2010-02-09

analizując tą sytuację to Masz obowiązek sporządzić protokół powypadkowy.jako członek zespołu powypadkowego możesz wystąpić do poszkodowanej aby dostarczyła opinię lekarską z określeniem urazu ( np. wystąpić pisemnie do poszkodowanej o jej dostarczenie - sam wystąpić nie możesz bezpośrednio do lekarza - ochrona danych)

należy też pamiętać, że zespół po zebraniu informacji od poszkodowanej i świadków opisuje dane zdarzenie jeżeli nikt tego faktu nie potwierdza to ja bym tego zdarzenia nie uznał ponieważ brak jest tu wyraźnego związku z wykonywaną pracą - wypadek mógł mieć miejsce w innych okolicznościach. zespół powypadkowy nie ma obowiązku udowadniać poszkodowanej, że to zdarzenie zaistniało w zakładzie

pamiętaj, że zespół ma prawo wpisać wszystko do protokołu, to poszkodowana ma wyraźnie wskazać dowody, że to zdarzenie było na terenie zakładu

następnym etapem to niech poszkodowana wystąpi z wnioskiem do sądu o zmianę treści protokołu uznając to zdarzenie za wypadek przy pracy i tu sąd ostatecznie rozstrzygnie o sprawie

moim zdaniem taki powinien byc tok postępowania

#5 2010-02-10 10:23:41
Małagośka

Użytkownik

2010-01-15

cytuję jotka:

( np. wystąpić pisemnie do poszkodowanej o jej dostarczenie - sam wystąpić nie możesz bezpośrednio do lekarza - ochrona danych)

jest jeszcze coś takiego jak pisemna zgoda poszkodowanego do udostępnienia danych medycznych i tutaj nie ma problemu z danymi osobowymi  ustawa o ochronie danych osobowych 29 sierpnia 1997r DZ.U.Nr 101 poz 296 z póź. zm. art.27 ust.2 pkt.1 oraz ustawa o działalności ubezpieczeniowej 22 maja 2003r. art.22 ust.3
a jeżeli chodzi o fakt ,że poszkodowana nie ma świadków  uważam ,że to nie jest problem to zespół powypadkowy musi ustalić okoliczności   jest wiele stanowisk pracy jednoosobowych gdzie zdarzają się wypadki i nie ma świadków to w tych przypadkach każdy musiałby lecieć do sądu bo nie ma świadka wypadku?

#6 2010-02-10 11:40:12
Małagośka

Użytkownik

2010-01-15

cytuje jotka:
pamiętaj, że zespół ma prawo wpisać wszystko do protokołu, to poszkodowana ma wyraźnie wskazać dowody, że to zdarzenie było na terenie zakładu

pragnę zauważyć ze żyjemy w cywilizowanym państwie i zespół powypadkowy  ma prawa  ale prawa ma również poszkodowany który może wnieść do protokołu uwagi i zastrzeżenie a zespół powypadkowy ma obowiązek je uwzględnić chyba ,że się z nimi nie zgadza ale musi  to uzasadnić. właśnie takie podejście ma większość bhpowców ,którzy zauważają tylko swoje prawa pragnę zaznaczyć ,że zespół powypadkowy nie składa się tylko z bhpowca-jako osoby reprezentującej pracodawcę ale przeważnie drugą osobą jest sipowiec który  z tytułu pełnionej funkcji będzie bronił pracownika taka  teoria ale w praktyce jest różnie.

#7 2010-02-10 11:44:43
jotka

Użytkownik

2010-02-09

małgośka

już odpowiadam pierwsza część Twojej odpowiedzi jest jak najbardziej słuszna (pozyskania danych medycznych ) jak zauważysz ja podałem swój przykład a Ty swój

jeżeli chodzi o świadków  świadkowie wypadków są zawsze znam wiele takich zdarzeń  a bardzo mało ludzi widziało bezpośrednie zdarzenie wypadkowe

nie o bezpośredniego świadka zdarzenia mi tu chodzi (który to zdarzenie widział)

dla mnie wystarczy, że np. osoba która udzielała pierwszej osobie poszkodowanej dla mnie to jest świadek

a w tym konkretnym przypadku wystarczyło poinformować np. przełożonego lub innego pracownika, że doszło w tym dniu do takiego zdarzenia, dla mnie to też świadek, który potwierdza fakt takiego zdarzenia

ale jeżeli pracownik nikogo w dniu zdarzenia nie poinformował (a miał możliwość) to jako członek zespołu powypadkowego wnosiłbym o nieuznanie zdarzenia za wypadek 

zdaję sobie sprawę, że nie do każdego przypadku da się tą zasadę zastosować

#8 2010-02-10 11:56:21
Małagośka

Użytkownik

2010-01-15

dokładnie i w tym przypadku jeżeli poszkodowana zgłosiła się do lekarza i lekarz dokonał wpisu i oględzin urazu i stwierdził, że ma on związek ze zdarzeniem to masz jasność lekarz występuje tu jako "świadek "takie moje zdanie teraz tylko trzeba uzyskać dokumentacje medyczną która to potwierdzi albo za pośrednictwem poszkodowanej która sama dostarczy bądź za jej zgodą  wystąpisz do zakładu opieki medycznej co za tym idą koszty ale zgodnie z rozporządzeniem  o postępowaniu powypadkowym to pracodawca ponosi koszty z tym związane.

#9 2010-02-10 18:51:27
inspektorkasia

Użytkownik

2010-02-06

Zrobiłam tak:uzbroiłam się w taki dokument:Załącznik nr 2 do protokółu wypadkowego nr...................... 
.......................................................

(jednostka organizacyjna)                                                                      ....................................., dnia  .....................................

Przychodnia lekarska udzielająca                                  pierwszej pomocy poszkodowanemu w wypadku                Na podstawie Ustawy o zawodzie lekarza Art.2 pkt1 Dz.U. 28/97 oraz Rozp. Rady Ministrów z 28 .07.98r. w sprawie ustalania okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy Dz.U. Nr 115 poz 744.z póź. zmianami oraz Rozp. Min. Min. Zdrowia z 10.08.2001r. Dz. U. 88 poz. 966 w sprawie dokumentacji medycznej w zakładach opieki, sposobu jej prowadzenia i szczegółowych warunków jej udostępnia oraz w świetle przepisów Ustawy o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych                                           Prosimy o wydanie opinii lekarskiej
                                             w sprawie urazu, jakiego doznał wskutek wypadku przy pracy w dniu..........................o godz.....................  Pan (i)..................................................................................  urodzony (a) dn.................................................. zamieszkały.................................................................................<u></u><u>Krótki opis przebiegu wypadku:</u><u> </u> 
                                                                                                                    ......................................                                                                                                                                                                     

(pieczątka i podpis osoby)           

wypełniającej skierowanie<u>     </u> Dane te są niezbędne w celu sporządzenia zgodnie z obowiązującymi przepisami dokumentacji powypadkowej / protokołu powypadkowego/. Powyższa opinia - do celów służbowych -  nie narusza Ustawy o ochronie danych osobowych                                                                                                                                                                                                  i który znalazłam w internecie i udałam się z nim do lekarza,ale lekarz okazał się lepszym znawcą przepisów niż ja i osoby które stworzyły powyższy formularz  i odmówił mi wydanie opinni na piśmie,więc poprosiłam go o ustną informację o diagnozie tej pacjentki- i na to się zgodził.A że ta diagnoza była taka sama jaką przedtawiła poszkodowana,taki uraz wpisałam w protokole.

#10 2010-02-13 23:56:35
Ewania

Ekspert (Wypadek przy pracy)

2008-01-12

Małagośka napisał:

jeżeli poszkodowana zgłosiła się do lekarza i lekarz dokonał wpisu i oględzin urazu i stwierdził, że ma on związek ze zdarzeniem to masz jasność lekarz występuje tu jako "świadek "

Aboslutnie nie.
Moim zdaniem - Jotka ma rację.
A lekarz nie ma prawa stwierdzać, tego czego nie wie.
Lekarz moze tylko potwierdzic, ze do danego urazu  mogło dojść w wyniku  "jakiegos" zdarzenia, natomiast nie będąc na miejscu zdarzenia nie moze potwierdzic   (bo niby SKĄD moglby to wiedziec, jesli nie jest lekarzem, ktory wykonuje swoja pracę, dajmy na to, na terenie danego zakladu), że zdarzenie miało miejsce w miejscu i w czasie, o którym mówi pacjent.   Bo TO wie tylko z opowiadan pacjenta.

Jesli więc poszkodowany nie przedstawi żadnego swiadka ani innych dowodów na potwierdzenie swoich słów co do miejsca i czasu doznania urazu to ja równiez (jako członek zespolu) napisalabym, ze nie uznano zdarzenia za wypadek przy pracy  z powodu braku mozliwosci wiarygodnego stwierdzenia, ze do zdarzenia doszło w miejscu, czasie i w okolicznosciach przedstawionych przez poszkodowanego, co nie pozwala na stwierdzenie związku zdarzenia z wykonywaną pracą.

"Bo wypadek to dziwna rzecz.  Nigdy go nie ma, dopóki się nie wydarzy."
(Kubus Puchatek)

#11 2010-02-14 09:17:46
Małagośka

Użytkownik

2010-01-15

dlatego umieściłam słowo "świadek" w cudzysłowie  ze względu na to iż nie było świadków zdarzenia to jedyne na czym można się oprzeć to fakt zgłoszenia się do  lekarza czyli zeznania poszkodowanej   w  tym wypadku zespół powypadkowy opiera się na zeznaniach poszkodowanego i dokumentacji medycznej a to czy zespół powypadkowy wpisze w protokole czy uznaje się wypadek za wypadek to zależy wyłącznie od zespołu a jeżeli zespół wpisze ,ze nie jest to wypadek a poszkodowana się z tym nie zgodzi i wniesie do sądu o uznanie to przecież po jej stronie będzie obowiązkiem  to udowodnić.