Naprawa auta z OC sprawcy

#1 2010-01-31 12:32:34
macko28

Użytkownik

2010-01-31

Witam wszystkich,

Posiadam Mercedesa E klasa rok 1997, przebieg 90 tys. km sprowadzony z Niemiec nigdy nie malowany ani nie bity do teraz.

w listopadzie 2009 miałem stłuczkę nie z mojej winy wymusił na  mnie pierwszestwo kierowca który ma ubezpieczenie w Compensie, Po stłuczce uszkodzone zostały maska, zderzak lewy  leflektor błotnik, lewe nadkole itp. Po spisaniu oswiadzenia   miesca zdzarzenia odjechałem o własnych siłach smile po kilku dniach zgłosił sie do mnie rzeczoznawca który porobił zdjecia zbadał całe auto czujnikiem i stwierdził ze dawnono nie widział auta z tego roku w tak dobrym stanie. Po nastepnych kilu dniach przyszła do mnie wycena ze Compensa chce mi wypłacic 3700 PLN, no szlak mnie trafił bo sama maska np. na  allegro w normalnym stanie to koszt jakies 800 pln, a gdzie reszte czesci i robocizna. Po tym kosztorysie zadzwoniłem do osoby prowadzącej sprawe i powiedzialem ze sie nie zgadzam i ze wstawiam auto do serwisu autoryzowanego. P telefonie do Mercedesa czekałem 1 miesiąc az sie zwolni miejsce i na początku stycznia 2010 roku wstawiłem auto . I teraz jest duzy problem bo Mercedes wycenił szkode na 18 tys. zł. wysłał to do Compensy a oni z automatu obnizyli kosztorys na połkowe czyli 8 tys. ,wiec serwis poprosił aby jeszcze raz podjechał zeczoznawca z Compensy i juz przy rozebranym aucie zrobił jeszcze jedną wycene. Podejzewam ze w dniu jutrzejszym bedzie gotowa wycena. tylko teraz mam pytanie co mam zrobic bo Serwisant z Mercedesa powiedział od razu ze Compensa nie wypłaci całej kwoty z kosztorysu a mercedes nie zrobi taniej jak wycenil i powiedziałem Serwisatowi aby bez mojej zgody nie robili tego auta bo ja nie bede dopłacał bo w sumie  z jakiej racji. Teraz tylko kwestia czy Compensa odda mi pieniądze za kosztorys Mercedesa i ile w koncu mi wypaci pieniędzy jak w tym momencie jest zatwierdzone 8tys. Pytam was bo z ta kobietą z Compensy juz sie 2 razy pokłociłem i ciezko jest sie od niej czegos dowiedziec bo łaske robi ze wogóle telefon odbierze i cos odpowie.

Troche sie rozpisałem ale mysle ze nie jedana osoba juz miała taki problem jak ja.

Prosze o pomoc.

Sprawdź czy przysługuje Ci prawo do odszkodowania! Bezpłatna wycena szkody - wyślij zgłoszenie >>>
#2 2010-01-31 20:01:08
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

Re: Naprawa auta z OC sprawcy

ja widzę to tak - compensa obcięła kosztorys do tego co było po pierwszych oględzinach. To że serwis znalazł więcej uszkodzeń to jeszcze nie wystarczy, aby więcej zapłacić, stąd wystąpili o dodatkowe oględziny. Natomiast jeśli oczekujesz wypłaty na kosztorys wg tego co wycenili w ASO, ale bez faktur, , to pewnie nie wypłacą. Nie sądzę jednak, żeby był jakikolwiek problem z wypłatą odszkodowania na konto serwisu, jeśli kosztorys będzie pokrywał się z tym co zapisane w ocenie technicznej

Szukasz ubezpieczenia w dobrej cenie? Sprawdź nas: OC + AC od 540 zł rocznie. Kliknij, aby obliczyć składkę!
#3 2010-02-01 18:04:47
macko28

Użytkownik

2010-01-31

Wszystko sie zgadza,

Tylko problem jest w tym ze auto ma wartosc giełdową 20 tys.

A koszt naprawy w serwisie to 18 tys.

I dlatego pewnie sie bedą migac, a to co zaproponowali pierwszym razem czyli jakies 3700 PLN to nie ma szans naprawy w zadnym normalnym serwisie a fuszerki nie chce robic bo to sie nie opłaca.