Prośba o sprawdzenie wyceny

#1 2010-01-20 13:32:09
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Witam

Dzisiaj dostałem kosztorys z Allianz (szkoda całkowita z AC)

Jesli ktoś się zna proszę o sprawdzenie czy nie zaniżono kosztów lakierowania

Bo jak zawiozłem auto do warsztatu okazało się ze kwota wypłacona nie wystaczy na naprawę

Wyliczono mi 4200 zł

Za naprawę zapłacę 5000 zł

Koszt malowania elementu w Poznaniu udało mi się znaleźć za 300 zł (do malowania 4 elementy)

oto link do kosztorysu
w w w.fotosik.pl/pokaz_obrazek/680a24f7fc1d7b38.html

i strona 2

w w w.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6aecd8ab239190a5.html

Z gory dziekuje za pomoc

Sprawdź czy przysługuje Ci prawo do odszkodowania! Bezpłatna wycena szkody - wyślij zgłoszenie >>>
#2 2010-01-20 18:07:33
pixel97

Użytkownik

2010-01-20

Re: Prośba o sprawdzenie wyceny

jeżeli tak jak napisałeś jest to szkoda całkowita to koszt lakierowania jest bez znaczenia dla sprawy ponieważ ubezpieczyciel wylicza odszkodowanie odejmując od wartości samochodu w dniu szkody wartość wraku

Szukasz ubezpieczenia w dobrej cenie? Sprawdź nas: OC + AC od 540 zł rocznie. Kliknij, aby obliczyć składkę!
#3 2010-01-20 23:20:00
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

policzone masz dla lakierowania lakierem jednowarstwowym, dlatego koszt lakierowania jest nieco niższy niż dla lakierów dwuwarstwowych (może akurat taki masz, nie wiem). Poza tym masz zadane lakierowanie w stanie wybudowanym (czyli poza pojazdem) a błotnika tylnego do naprawy wybudować się nie da. W powiazaniu z elementami lakierowanymi przyznanymi do wymiany powinno być zadane lakierowanie Y7 (czyli ze wstępnym lakierowaniem poza pojazdem),zwiększa to czasochłonność przygotowania do lakierowania.
W małych warstatach jednak liczą sobie od elementu nie doliczając przezbrojenia, a to masz osobno policzone w robociźnie.

#4 2010-01-21 10:07:53
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Więc z tego co tam widzę w tym kosztorysie to jest.

Malowanie poza pojazdem (wybudowane)
1) Błotnik
2) Drzwi przednie prawe
3) Drzwi tylne prawe

Błotnik tył jest do naprawy + malowanie ale chyba na pojeździe moze się myle.

Ale nie moge znaleźć jeszcze jednego. a mianowicie:
w protokole oględzin i w czesciach zakwalifikowanych do
wymiany.

1) Zderzak przedni (nie wiem gdzie on jest na kosztorysie)
2) Błotnik przód - jest
3) Kierunkowskaz - jest
4) Drzwi przód - jest
5) Drzwi tył - jest
6) Listwy przód tył - jest
7) Lusterko - robił zdjecia ze urwane - nie zostało wpisane
8) Zderzak tył ( tez nie wiem gdzie on jest w kosztorysie)

Sprawa druga z tym lakierowaniem:

- Oni wyliczyli ze malowanie ma kosztować 496 zł (całe)

Nie moge znaleźć warsztatu (juz byłem w 6)

Cena najniższa za malowanie Netto czyli bez faktury to 300 zł - za element + lakier
Na reszte cena za wymiane i prace dodatkowe w warsztatach się godzą

I kazdy mówi praktycznie to samo ze bedzie kosztowac od 5000 zł do 6000 zł naprawa.

I teraz nie wiem czy mam pisac odwołanie ??
Zeby mi doliczyli - zderzaki i lusterko do wymiany ?
i urealnili koszt lakierowania ??

Acha i jeszcze jedno Koszt jaki obliczył mi rzeczoznawca to 4200 Netto
Ja nie prowadze firmy nie moge obliczyć podatku VAT - czesci też nie kupie przeciez w sklepie bez VAT-u

Czy należne odszkodowanie nie powinno byc w cenie brutto ??

Prosze o pomoc i jeszcze raz o zerkniecie na kalkulacje.

Z góry dziękuję.

#5 2010-01-21 22:03:29
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

zderzak przedni jest - nr 283, tylny też 2592, lusterka nie widzę. Przejrzałem kosztorys jeszcze raz,jeśli się nie mylę  twój samochód to chyba astra I, więc rozliczyli Ci pewnie szkodę całkowitą, bo koszt maksymalny przekracza wartość auta. Zatem to ile jest w kosztorysie nie ma większego znaczenia, istotniejsze będzie jak Ci rozliczą całkę. Jeśli jednak się uprzesz to znajdź warsztat, który wystawi kosztorys poniżej wartości pojazdu i zleć naprawę

#6 2010-01-21 22:04:39
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

aha, powinno być brutto, ale w szkodzie całkowitej  doliczy vat do kosztów maksymalnych.

#7 2010-01-21 22:25:00
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Pablo_1st napisał:

aha, powinno być brutto, ale w szkodzie całkowitej  doliczy vat do kosztów maksymalnych.

Tak to jest Astra I

I wyszła szkoda całkowita.
Koszt naprawy wg.maxa ASO to 7514,13 netto  , z VAT wyszło 9167
Warość pojazdu to 7200 zł

Metodą urealnionego kosztu naprawy wyszło 4249 zł ( po zaokragleniu 4200 ) - tyle dostałem !

Jeszcze jest wpisane jedno obliczenie:
Metoda zredukowanego kosztu naprawy: i tu im wyszło 4746 zł

Dlaczego wypłacili mi tą niższą ??

I co z tym Vat-em ?? Jak mam szkodę całkowitą - moge się ubiegać o dopłatę  ??

#8 2010-01-24 21:49:11
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

no przecież masz z vatem, skoro wartość auta jest brutto to rozliczenie szkody całkowitej również. Co do samej metody rozliczenia to trochę zakombinowali, żeby wyszło mniej, określenie "met. urealnionych kosztów" oznacza ni mniej ni więcej tylko dopasowanie rozliczenia szkody całkowitej do kwoty która wyszła z kosztorysu. Masz dwa sposoby, żeby dostać więcej: 1) zlecić naprawę w warsztacie który podejmie się naprawy do wartości auta (obniży kosztorys po prostu, najłatwiej na częściach, będzie miał też niższe stawiki niż aso) 2) rozejrzeć się za ewentualnym kupcem samochodu uszkodzonego, poznasz rzeczywistą wartość pozostałości, napiszesz odwołanie od rozliczenia szkody, żądając dopłaty rożnicy lub wskazanie przez Allainz zainteresowanego zakupem za wyliczoną przez nich kwotę.

#9 2010-02-11 00:08:40
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Napisałem odwołanie o dopłatę za uszkodzone lusterko.

Doliczono mi 200 zł

Pablo_1st - napisałeś ze mam z Vatem. jak możesz sprawdź jeszcze ten link.

http://w w w.fotosik.pl/pokaz_obrazek/80dae38f705311c0.html

oraz:

http://w w w.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9665f0b81b8357d6.html

"ARKUSZ USTALENIA WARTOŚCI POJAZDU W STANIE USZKODZONYM"

Tam jest wyliczenie:
Wartości pojazdu: 7200 zł (Brutto)

KOSZT NAPRAWY NETTO:

Urealniony: 4380 zł (Netto)

ASO: 7776,73 (Netto)

Obliczenie: Metodą urealnionego kosztu naprawy:

7200 zł (brutto) - 4380 zł (netto) czy tak powinno być ? czy mam się starać o dopłatę VAT
(Nie jestem płatnikiem Vat-u nie kupię też cześci w sklepie bez Vat-u, )

Pytam bo słyszałem że wiekszość ubezpieczalni tak kombinuje na Vacie - a ty się widzę znasz na temacie.

W sumie jak by mi doliczyli VAT - to nawet naprawił bym to auto w każdym warsztacie w którym byłem.

Z góry dzięki.

#10 2010-02-11 21:38:01
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

w tak rozliczonej szkodzie całkowitej jest kilka sprytnych zabiegów, aby zmniejszyć kwotę odszkodowania. Aby się nie rozwodzić nad szczegółami - metoda urealnionego kosztu naprawy to nic innego jak dopasowanie rozliczenia szkody całkowitej to kwoty z rozliczenia kosztorysowego. Kwoty które są w podsumowaniu są kwotami brutto, natomiast koszta prac sa liczone netto, nie wiem czemu ale tak to zrobił producent oprogramowania infoexpert i nie ma na to wpływu. Kosztorys masz przeliczony z amrtyzacją 50 % na częściach i stawkami prac 70/80zł  i netto daje to niecałe 4400zł. Zgodnie z instrukcją do infoexperta rozliczenie szkody cakowitej powinno być liczone dla kosztów maksymalnych, ale producent oprogramoania przystał na naciski ubezpieczycieli i dorzucił opcje ktore pozwalają odpowiednio pokorygować, tak aby nie rzucało się to w oczy. Nie sądzę, aby boks z ubezpieczalnią coś przyniósł, możesz skorzystać z rad ktore zawarłem wcześniej, lub zdecydować się na pozew sądowy po wczesniejszym skorzystaniu z wyliczenia jakiegos "niezależnego"

#11 2010-02-12 01:48:53
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Spróbuje ich trochę jednak "poboksować" pismami bez rozprawy smile o dopłatę VAT-u

Dzieki

#12 2010-02-12 18:50:54
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

nie zrozumiałeś, wyliczenie i odszkodowanie jest brutto, żądanie VATu  jest bez sensu,

#13 2010-03-19 10:16:31
kawa

Użytkownik

2010-01-02

Witam
Wysłalem odwołanie do Dyrektora Allianz z informacją , że nie zgadzam się z decyzją  (informacja w moim poscie wyżej- nie uwzledniono VAT przy wyceneie urealnionej), po wnikliwej ocenie Allianz przesłał mi odpowiedz:

W której nie było wzmianki o w/w Vacie ale, informują ze kontaktowali się z firmą skupującą uszkodzone pojazdy z którą współpracują. Zaproponowali skup auta za 2000 zł - wiec tytułem wyrównania wypłacili mi 800 zł.
Oraz ze dysponują kontaktem do tej firmy jesli jestem zainteresowany sprzedażą.

Tak więc podsumowując uważam , że warto było pisać te odwołania  bo skutek ich był pożądany.
W konsekwencji otrzymałem taką kwotę odszkodowania, że starczyło mi na naprawę uszkodzonego pojazdu. w 100 %
Uwzględniając jeszcze koszt polerowania całego lakieru jakie mi wykonali na lakierni - naprawa wyszła na 0
Jestem zadowolony.

Myślę ze temat można już zamknąć
Dziękuję wszystkim za pomoc.