Potrącenie nieletniego rowerzysty - wina rowerzysty - wypłacona szkoda

#1 2009-12-23 07:50:41
asandrzej

Użytkownik

2009-12-23

Witam.
Potrąciłem rowerzystę lat 9 na drodze osiedlowej. Młody był bez opiekuna - dzwoniłem po Matkę do domu. Dostałem pismo z policji, iż umorzono sprawę, w której jestem poszkodowany ze względu na to, że ustawa mówi: "sprawca nie podlega karze". To tak w skrócie. Usunąłem szkodę z AC, a rodzice dziecka wystąpili o szkodę osobową z OC. PZU ją przyznało. Stracę na tym zniżki w OC i AC na 2 pojazdy, kwota około 1000zł. Dlaczego mam na tym tracić i co zrobić aby nie stracić zniżek?
Czy od Rodziców dziecka można dochodzić zwrotu? Jak to zrobić?

Sprawdź czy przysługuje Ci prawo do odszkodowania! Bezpłatna wycena szkody - wyślij zgłoszenie >>>
#2 2010-01-04 09:58:40
BANAN150274

Użytkownik

2010-01-04

Re: Potrącenie nieletniego rowerzysty - wina rowerzysty - wypłacona szkoda

Raczej nic nie zrobisz, dzieciak ma poniżej 13 lat i nawet jak by on był sprawcą to i tak należy mu się odszkodowanie

Szukasz ubezpieczenia w dobrej cenie? Sprawdź nas: OC + AC od 540 zł rocznie. Kliknij, aby obliczyć składkę!
#3 2010-01-05 19:53:25
asandrzej

Użytkownik

2009-12-23

ja mu wcale nie żałuję - niech ma. tylko czemu kosztem moich zniżek? (opiekun, rodzic nawalił - powinien do 10 lat na rowerze być pod opieką rodzica). Jak odzyskać utracone zniżki? Pismo z prośbą do ubezpieczyciela czy sąd z rodzicami? Co zrobić?

#4 2010-01-07 08:35:15
BANAN150274

Użytkownik

2010-01-04

A tak głęboko to nigdy nie sprawdzałem, mówisz, że jak ma poniżej 10-ciu to musi być pod opieką??? Sprawdzę, pozdrawiam

#5 2010-01-07 20:30:13
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

to ile ma lat ma wpływ jedynie na to czy można mu przypisać winę czy nie, natomiast odszkodowanie należy mu się z zupełnie innych powodów. W przypadku kolizji z piszym  czy rowerzystą odpowiedzialnosc z OC jest szersza, jest rozpatrywana z zasady ryzyka a nie winy. Wystarczy, że jest jakakolwiek przesłanka którą można zastosować aby obciążyć Twoją polisę. A wystarczy, że widziałeś dzieciaka jadącego rowerem zanim cokolwiek się wydarzyło, Ty powienieneś "przewidzieć", że dziecko może zachować się irracjonalnie, gwałtownie skręcić, przewrócić, się, wytraszyć etc, albo jechałeś drogą przez osiedle, skoro mieszakają tam ludzie, to pewnie i dzieci, a jak tak to należy domniemywać, że mogą pojawiać się na drodze, już nie wspominam o znakach uwaga szkoła itp. Być może wydaje się to idiotyczne, ale taka jest konstrukcja prawna przepisów OC. Na pytanie czemu z Twojej polisy już możesz sobie odpowiedzieć.

#6 2010-01-07 20:38:53
asandrzej

Użytkownik

2009-12-23

No tak, jeszcze jakoś rozumiem wypłatę ale już zupełnie nie mogę pojąć, że rodzice nie są winni? chociaż na piśmie z policji mam wyraźnie napisane: (...) w której jest Pan pokrzywdzonym, z powodu, iż ustawa stanowi, że sprawca nie podlega karze (...) Pokrzywdzony traci zniżki?

#7 2010-01-08 18:44:07
Pablo_1st

Przyjaciel Forum

2007-11-27

ty pytasz i rozumujesz w znaczeniu potocznym, a na gruncie prawa każde słowo/sformuowanie jest istotne. "Winni" w znaczeniu prawnym nie są, bo winnym jest rowerzysta. Rodzice conajwyżej mogą odpowiadać za niego, czyli za szkody które wyrządził. Jesli Twój pojazd ma szkody to mógłbyś się do nich zwrócić o odszkodowanie z OC w życiu prywatnym. Teoretycznie, bo (tu lepiej żeby wypwiezieli się mądrzejsi, bo moja wiedza w tej kwestii jest skromna i mogę się mylić) z kolei dziecku w jego wieku nie można przypisać winy (to dotyczy tylko ruchu drogowego), a skoro "nie ma winy" to chyba i na odszkodowanie nie można liczyć.
Wracając do zniżek - odpowiedz sobie z czyjej polisy wypłacono odszkodowanie rodzicom dziecka? skoro z Twojej to kto wg Ciebie traci zniżki?

#8 2010-01-09 20:29:16
Longer69

Użytkownik

2010-01-09

Chyba jest szansa żebyś nie stracił zniżek. Mój znajomy ostatnio spowodował wypadek i tez miał pełny pakiet w PZU. Żeby nie stracić zniżek musiał namówić 2 osoby do kupna takiego pakietu i tak tez zrobił. Podobno działa tongue

#9 2010-02-04 20:25:44
asandrzej

Użytkownik

2009-12-23

Może ktoś z Państwa ma jeszcze jakąś propozycje?