czy potrzebny mi niemiecki adwokat ?

#1 2008-11-01 08:27:39
przzem

Użytkownik

2008-10-02

otóż rozbili mi auto w niemczech - bez mojej winy stało na parkingu. Nastepnie rzeczoznawca oszacowal koszty i wszystkie papiery wyslal do adwokata. Mówił że adwokata pokrywa ubezpieczenie. sprawe teraz prowadzi adwokat musialem podpisac tylko pelnomocnictwo. Po kilkunstu dniach zadzwonilem do ubezpieczenia a oni mówią że długo bedzie trwało bo mam adwokata i po co mi adwokat oni nie udziela mi zadnej wiadomości bo mam od tego swojego prawnika. Sprawa trwa już 2 tyg odkąd jest adwokat i nic nie wiem na temat pieniedzy kiedy dostane podałem mu tylko nr konta. Czy potrzebny mi adwokat i czy jak teraz go wycofam to ja bede musial za niego placic czy koszt adwokata poniesie ubezpieczenie. Jak to jest wogóle z wzięciem adwokata bo mówili mi w polsce że adwokat odliczy sobie od tych pieniedzy co mam dostac od ubezpieczenia to prawda?? prosze o pomoc

Sprawdź czy przysługuje Ci prawo do odszkodowania! Bezpłatna wycena szkody - wyślij zgłoszenie >>>
#2 2008-11-13 15:27:01
odszkodowanie

Użytkownik

2008-11-13

Re: czy potrzebny mi niemiecki adwokat ?

nie wykluczone że adwokat niemiecki obarczy Cię kosztami prowadzenia gdy zrezygnujesz. Jednak jeżeli adwokat jest dobry, możesz mieć pewność, że sprawa będzie załatwiona ok. No chyba, że go nie znasz i masz wątpliwości. Niestety w Niemczech sprawy prowadzi się dłużej. Co do kosztów prawnych - część adwokatów pobiera wynagrodzenie od Klienta, część nie. To już zależy od adwokata...

Szukasz ubezpieczenia w dobrej cenie? Sprawdź nas: OC + AC od 540 zł rocznie. Kliknij, aby obliczyć składkę!
#3 2009-03-28 21:58:34
kolizja

Zbanowany

2009-03-28

Koszta adwokata pokryje ubezpieczalnia sprawcy. Sprawa jest prosta należy zgłosić szkode bezposrednio w ubezpeczlani sprawcy odszkodowanie będzie wyższe niż uzyskane od polskiej ubez. współpracującej z ubez. niemiecką. A honorarium adwokata zalezy od kwoty odszkodowania i jest wypłacane niezależnie.