Re: Miałem wypadek samochodowy jako pasażer
przede wszystkim chciałem się przywitać gdyż jestem tu nowY:) postaram się udzielić rad na ile potrafię
otóż jako pasażer masz jak najbardziej prawo do odszkodowania, nawet z OC własnego samochodu. Dotyczy to niestety tylko obrażeń cielesnych (lub psychicznych) tzn. zadośćuczynienia za udział w wypadku. Możesz rościć odszkodowanie za wszystkie obrażenia wewnętrzne i zewnętrzne, dotyczy to również operacji na jelicie o której pisałeś. Masz prawo również do refundacji kosztów leczenia, rehabilitacji, zakupu lekarstw, medykamentów, środków opatrunkowych czy wreszcie dojazdów do lekarzy czy zniszczonych ubrań. Niestety za pojazd odszkodowania z własnego OC nie otrzymasz. Takie jest prawo...
Odszkodowanie NW - nie prawdą jest że masz określony (np. 5 miesięczny) czas na złożenie roszczeń. Jeżeli nie doszło do sprawy sądowej i sprawca nie został ukarany wyrokiem sądu możesz złożyć roszczenie do 3 lat od momentu powstania szkody.
Jeżeli nie potrafisz sam zająć się tą sprawą to jak najbardziej możesz wynająć adwokata, prawnika, radcę czy też firmę windykacyjną do załatwienia odszkodowania. Masz dalsze pytania to słucham:)